Intresserad av att börja med radiostyrt?

Ta gärna kontakt med oss först!

Det finns jättebra utrustning men det finns också oändligt mycket att välja på. Börjar man i hobbybutiken är risken stor att det blir dyrare än nödvändigt, då man kanske köper ”fel saker för ändamålet”.

För modellflyg har klubben har ett s.k. Skolflygplan där eleven och läraren har varsin sändare, som kontrollerar planet. Skulle nåt gå snett kan läraren ta över kontrollen och ge tips och feedback.

Det finns även simulatorer till PC som är oerhört realistiska och ger en bra träning.

Bli medlem. Som medlem i AMFK får du skolflyga gratis, du får tillgång till klubbens anläggning och du får en försäkring via Svenska modellflygförbundet.

Har du ett barn som är intresserad så gäller samma som ovan, ta kontakt med klubben. Varför inte börja tillsammans? Här spelar inte åldern någon roll utan man kan ha roligt tillsammans!
Familjemedlemskap är dessutom gynnsamt, då det är samma kostnad som för en enskild vuxen.

Är det inte väldigt dyrt?

Det kan vara lätt att bli avskräckt om man kollar runt på hemsidor, forum eller kanske varit på vår meeting Gränsträffen på sommaren.

Tänk på att alla vill visa upp ”sin häftigaste modell” och det är ofta erfarna piloter som syns mest.

Det finns nästan ingen gräns för vad som finns att köpa idag. Utvecklingen på elektronik, navigation, jetmotorer etc. är enorm. Samtidigt har denna utveckling gjort att man idag kan köpa färdigbyggda flygplan och bilar för rimliga pengar och dan kommer snabbt igång med hobbyn.

Återigen, ta kontakt med klubben eller om du känner någon aktiv så kan du få tips och råd och undvika onödiga felköp...

Radiostyrd bil

Att köra en radiostyrd bil kan vara ett bra steg in i hobbyn. Vi har en offroad-bana för bilar i skala 1:8 i anslutning till vårt flygfält.

Mindre bilar får givetvis användas på banan men tänk på att alla bilar är konstruerade för ett specifikt användande. En bil i skala 1:10 kommer slita hårt, och slitas hårdare, på en bana som är byggd för 1:8. Det är relativt stor skillnad i bilarnas konstruktion.

Fråga de som kör. Många har "gjort misstagen" själva och kan hjälpa till med tips och råd.

Det finns idag flera s.k. RTR-bilar, "Ready to Run", som är färdigbyggda med radiostyrning och endast behöver kompletteras med drivackar och laddare.
Kolla gärna runt på Svenska hobbybutiker på nätet och se vad de har i lager. Det är väldigt praktiskt om det är enkelt att få tag i reservdelar etc.

Mulitrotor - "Drönare"

Detta är den snabbast växande grenen av hobbyn. Det finns hur mycket som helst att köpa och massvis med häftiga klipp på t. ex. YouTube.

Först och främst måste vi hänvisa till gällande lagstiftning. Under 2016 blev det i praktiken förbjudet att filma från drönare, t e.x fästa en GoPro-kamera som filmar medans man flyger. Det pratas om en ändring på denna lagstiftning redan under 2017 men tills vidare är det förbjudet enligt lagen om kameraövervakning.

Läs gärna Svenska modellflygförbundets regler för flygning med drönare som finns här

Vi har flera piloter i klubben som har små drönare för "fpv racing", dvs små drönare som styrs via en videolänk från en kamera på drönaren till ett par glasögon, lite som "VR-glasögon" kan man säga.

Så länge kameran inte har inspelning och drönaren flygs enligt gällande regler är detta lagligt.

Helikopter

För radiostyrd helikopter har vi ingen skolflygning som för vanligt modellflyg.
Dock har vi medlemmar som flyger helikopter och gärna hjälper till.